Menu

Here To Create With Nouchka Fontijn

Van wie kan je nou beter leren boksen dan een bokskampioen? Stap op 7 december in de ring tijdens de nieuwe Here To Create met Nouchka Fontijn, Europees Kampioen boksen in 2014, 2e bij het WK in 2016 en 2e bij de Olympische Spelen in 2016. Ze is net terug van het WK van dit jaar en spraken haar als opwarmertje.

Hoe is het WK gegaan?
Simpele vraag met nog best een lastig antwoord! Ik heb zilver gewonnen, maar ook goud verloren. In 2016 heb ik al zilver behaald op het WK, dus ik ging nu echt voor goud. Ik wist dat het niet makkelijk zou worden, maar wel mogelijk was. Dat ik deze grote kans niet heb kunnen benutten is zuur. Ik was heel dichtbij. Gelukkig besef ik ook wel, dat ik er ook de eerste ronde uit had kunnen vliegen en met lege handen thuis had kunnen komen. Mixed feelings dus.

Hoe bereid je je voor op een toernooi zoals het WK of de Olympische spelen?  
Aan de ene kant hebben we ons al zo vaak voorbereid op zoiets ‘groots’, dat het bijna routine is. Aan de andere kant is elke voorbereiding anders en heb je telkens weer te maken met andere omstandigheden. Het aantal wekelijkse bokstrainingen en fysieke trainingen is meestal wel gelijk, maar inhoudelijk zijn beide trainingen erg afwisselend. In de voorbereiding komen daarnaast trainingskampen voor en is het altijd zoeken naar de juiste sparringpartners. We kijken natuurlijk wat er goed en fout gaat in de sparringen, en passen daar de trainingen op aan. 

Heb je een speciaal voedingsschema en hoe ziet deze eruit?
Ik houd mij niet dagelijks aan een heel streng dieet. Wel ben ik natuurlijk bezig om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en te voorkomen dat ik overtollige lichaamskilo’s meesjouw. Ik focus mij vooral op het op het juiste moment binnenkrijgen van koolhydraten, eiwitten en vetten en natuurlijk voldoende vitamines. Ik verbruik veel, dus eet ook best veel. Ongeveer zo’n 2.500 - 3.000 kcal per dag. 

Op welke behaalde titel ben je het meest trots?
Dat moet sowieso een gouden zijn! Aan de European Games (2015) heb ik hele goede herinneringen. Maar het meest trots ben ik misschien wel op de winst van een Europees toernooi, de Strandja Cup die ik eens won toen ik 5 dagen achter elkaar moest boksen. Dat waren allemaal goede tegenstanders en de omstandigheden waren heel zwaar die week. 

Wat is voor jou het ultieme doel?
Dat is duidelijk; Wereldkampioen of Olympisch Kampioen worden.

Wat onderscheidt jou van andere boksters?
Ik denk dat ik best compleet ben. Ik kan bijvoorbeeld goed vooruit boksen, maar ook goed counteren. En ik ben een van de sterksten in mijn categorie. Qua lengte zit ik precies goed vind ik zelf.
 
Wat is een belangrijk leermoment geweest tijdens je sportcarrière?
Dat je je nooit moeten laten leiden of belemmeren door randzaken. In het verleden hebben wij weleens gedoe gehad met bestuurlijke zaken en als je niet oppast, verlies je daardoor het plezier en kan het zomaar einde carrière zijn. Door met de juiste mensen te blijven omgaan, soms je verstand op nul te zetten en te doen waar je goed in bent, trek je uiteindelijk aan het juiste eind.

Wat kunnen mensen verwachten van het Here To Create event op 7 december?
Ik wil de deelnemers een kijkje geven in onze ‘keuken’. Mijn coach en ik leggen graag uit wat wij belangrijk vinden en waarom. Na een goede warming up gaan we aan de slag met houding, stoten en verdedigen. Op een veilige manier gaan we ook spelboksen en sluiten af met een pittig stukje conditie! 

Let’s get ready to rumbleee!
 

Here To Create With Nouchka Fontijn
Here To Create With Nouchka Fontijn