Menu

‘Train hard, harder, hardst en geniet’

Yoram Bemer over zijn deelname aan Fight Fans Experience 2018
 
Yoram Bemer, lid van Het Gymlokaal en sinds kort ook trainer bij ons, vocht zijn eerste kickbokswedstrijd tijdens de Fight Fans Experience in 2018. En met succes! Voor de volgende editie op 27 oktober spraken we Yoram over hoe het is om de ring in te stappen en hoe hij zich heeft voorbereid.
 
Waarom wilde je meedoen met een kickbokswedstrijd?
‘Ik ben op vrij late leeftijd met kickboksen begonnen, maar trainde inmiddels toch al een aantal jaren heel fanatiek. Ik had al langer de wens om een gevecht te doen; als uitdaging voor mezelf, maar ook vooral om een keer een wedstrijd te ervaren. Het leek me de ultieme vorm om deze mooie sport te beleven.’
 
Hoe heb je je voorbereid?
‘De voorbereiding begon al eind februari van vorig jaar, omdat ik eigenlijk in die zomer wilde vechten. Het lukte toen alleen niet een tegenstander te vinden. Ik trainde zeven keer per week, verspreid over vijf dagen. Weekend was voor rust, maar dan ook echt rust. Verjaardagen en feestjes skipte ik. Ook stopte ik met alcohol. Volle focus op het gevecht. Uiteindelijk werd het pas oktober dat ik kon vechten. In de laatste twee maanden stond echt alles in het teken van dat gevecht: vroeg slapen, heel veel rusten, weinig werken en extra gezond eten.’
 
Hoe voelde het om de ring in te stappen?
‘Overweldigend. Samen met mijn coach Malic Groenberg van Het Gymlokaal, die mij het hele traject heeft begeleid en getraind, stonden we buiten de zaal te wachten. Toen mijn naam omgeroepen werd en we door de zaal heen naar de ring liepen, klonk er een oorverdovend kabaal. Vrienden, familie, bekenden, trainingsmaatjes, iedereen was er. Echt heel bijzonder om mee te maken. Maar kreeg ook weinig tijd om dat in te laten werken. Het ging allemaal in een waas, want een minuut later stonden we in de ring en zagen de tegenstander voor het eerst.’
 
Wie stond er naast Malic in je hoek?
‘Marvin Wolff (kickbokstrainer bij Het Gymlokaal) en Francois Lubbers van Vos Gym waar ik ook veel trainde. Zij gaven me vlak voordat de eerste bel ging nog een paar goede tips (“je tegenstander is wat kleiner, gedrongen en gaat willen beuken, vecht je eigen spel”) en zorgden voor rust en vertrouwen. Tijdens het gevecht hoorde ik hun aanwijzingen en dat hielp enorm. Je hebt het gevoel alsof je niet alleen in die ring staat, maar als team vecht.’
 
Had je een bepaalde tactiek of een wedstrijdplan?
‘Niet heel specifiek: het was mijn eerste officiële gevecht, van mijn tegenstander ook, dus dikke kans dat het een matpartij zou worden. Ik wilde in ieder geval niet neergaan op een domme stoot of trap en daardoor niet kunnen laten zien waarop we zo hard getraind hadden. En natuurlijk ondertussen wel proberen te genieten.’
 
Wanneer dacht je, deze is van mij, ik ga winnen!
‘De eerste pak ‘m beet twintig seconden vlogen voorbij en ik zat vooral in m’n dekking. Het begin was voor hem. Hij had me een paar keer goed te pakken met body shots en ik brak zelfs een rib, maar daarna kwam ik steeds beter in mijn spel. Toen hij na een minuut neerging op een opstoot en acht tellen kreeg, dacht ik wel dat ik aardig op weg was. Uiteindelijk ging hij in de tweede ronde nog een keer neer en was het gevecht over.’
 
En toen won je, wat ging er door je heen?
‘Ik was extreem blij! En tegelijkertijd voelde het ook onwerkelijk, het ging zo ontzettend snel allemaal. Supergaaf om het daarna met mijn trainers en iedereen die kwam kijken te vieren!’
 
Zou je weer de ring in willen?
‘Yes! Het smaakt naar meer. Hopelijk bij de volgende Fight Fans!’
 
Heb je tips voor onze leden die ook zo dapper zijn om 27 oktober de ring in te stappen?
‘Train hard, harder, hardst, rust heel veel en luister naar je coach. Zo’n wedstrijd doe je misschien maar een keer, dus probeer te genieten in de voorbereiding, tijdens en na het gevecht. Zelfs als je verliest heb je wel de ballen gehad die ring in te stappen, daar enorm hard voor getraind en alles gegeven. Onthoud dat.’
 
Tijdens de Fight Fans Expo op 27 oktober kun je als recreatief (kick-)bokser ervaren hoe het is om de ring te betreden voor een echte wedstrijd! Exclusief voor recreanten zijn de wedstrijdregels aangepast naar een drietal leuke en relatief veilige uitdagingen. Schrijf je nu in bij onze balie voor de Fight Fans Experience, dan neemt onze kickbokstrainer Noach contact met je op!

Teksteditor: Dennis ter Borg
© photograpy: Alex Boyce

‘Train hard, harder, hardst en geniet’
‘Train hard, harder, hardst en geniet’