Facebook Instagram NL   EN
Edine van Beusekom
Edine van Beusekom
Edine van Beusekom

Edine van Beusekom

04.08.2016 | Trainers | ’Mijn doel is om yoga toegankelijk te maken voor iedereen. Een yogales zonder zweverig gedoe, zonder onmogelijke houdingen waarbij iedereen de asana’s kan doen’’

Edine van Beusekom speelt jarenlang op hoog niveau tennis. Door blessures die ze opliep, kwam ze in aanraking met Yin yoga. Yin yoga helpt Edine bij het herstel van haar blessures. Daarnaast brengt het haar veel innerlijke rust. In 2013 voltooide Edine de Hatha yoga opleiding in Utrecht en in 2015 voltooide zij de Yin opleiding van de Nieuwe Yoga School. Vanaf de opening van Het Gymlokaal geeft Edine Yin yoga les op zondag.
 
Hoe ben je begonnen met yoga?
Jarenlang heb ik op nationaal niveau getennist en heb daarbij altijd mijn fysieke en mentale grenzen opgezocht. Ik heb vaker grezen overschreden dan goed voor mij was, met serieuze rugklachten en blessures tot gevolg. Na onder andere fysiotherapie, orthomanuele therapie en chiropractie kwam yoga op mijn pad. Vanaf dat moment heeft het mij nooit meer los gelaten.  
 
Wanneer is je liefde voor Yin yoga ontstaan?
Yin yoga heeft mij van het begin af aan al aangesproken omdat het zoveel rust brengt en je echt de tijd hebt om met je aandacht bij jezelf naar binnen te gaan. 
Tijdens mijn zwangerschap is echter de liefde voor Yin yoga ontstaan en besloot ik om een opleiding te gaan volgen om mij er meer in te verdiepen.
De meeste andere vormen van yoga werden te zwaar voor mij, waardoor ik uiteindelijk alleen nog maar de Yin lessen volgde. Die lessen brachten me zoveel rust, dat heb ik bij geen één andere vorm van yoga ervaren.
 
Wat is volgens jou de definitie van Yin yoga?
Yin yoga is voor mij meditatie in beweging. Het leert je te luisteren naar je lichaam en bewust te worden van je gedachten, wat er uiteindelijk voor zorgt dat lichaam en geest meer in balans komen. 
 
Wat is er bijzonder aan yin yoga in vergelijking met andere yoga stijlen?
Bij Yin yoga blijf je vrij lang in één houding (gemiddeld 5 minuten) waardoor je niet alleen de spieren rekt, maar ook het dieper gelegen bindweefsel. Doordat je zo lang in één houding blijft, heb je echt de tijd om met je aandacht bij jezelf naar binnen te gaan en te onderzoeken wat je voelt. We zijn zo gewend om onszelf af te leiden, maar tijdens zo’n asana (houding) heb je niets om je af te leiden behalve wat je voelt en ervaart. 
 
Hoe heeft yin yoga jouw leven verrijkt? 
Door het doen van Yin yoga ben ik van mijn blessures af en kan ik weer gewoon bewegen en sporten zonder pijn. Natuurlijk ben ik een stuk leniger geworden, maar daarnaast zorgt mijn dagelijkse practice ervoor dat ik mij niet zo snel meer mee laat slepen door mijn emoties. Ik ben me veel bewuster van mijn gedachten en patronen en maak daardoor andere keuzes dan ik vroeger deed.
 
Wat vind je het fijnst/mooist aan Yin yogales geven?
Ik vind het heel mooi om te zien wat Yin yoga mensen brengt. Bij m’n vaste groepen zie ik de mensen veranderen. Waar ze eerst gestrest binnen kwamen en moeilijk konden ontspannen, zie ik ze nu echt loslaten tijdens de les.
 
Wat is typisch ‘’Edine’’ in een yin les?
Mijn doel is om yoga toegankelijk te maken voor iedereen. Een yogales zonder zweverig gedoe, zonder onmogelijke houdingen waarbij iedereen (juist ook de mensen die niet zo lenig zijn) de asana’s kan doen. 
 
Zijn er bijzondere ervaringen die je met yoga lessen hebt gehad?
Vorige week gaf ik een les waarbij een moeder vroeg of haar dochtertje van 6 jaar mee mocht doen. Het was zo mooi om te zien hoe dat kleine meisje probeerde heel serieus mee te doen. Daarnaast deed haar tante van 74 jaar ook mee. Dit laat maar weer eens zien dat yoga echt voor iedereen is, jong en oud.
 
Hoe vind je lesgeven bij Het Gymlokaal?
Ik vind Het Gymlokaal echt een hele toffe locatie om les te geven. Er heerst altijd een fijne sfeer en doordat het geen yoga studio is, geef ik regelmatig les aan mensen die nog nooit eerder (Yin) yoga gedaan hebben. Dat vind ik zelf heel erg leuk: mensen kennis laten maken met Yin yoga.
Ook geloof ik dat high intensity trainingen en yoga elkaar heel goed ondersteunen en hoop ik dat er meer en meer mensen beide trainingen gaan doen.
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now