Facebook Instagram NL   EN
Rutger van der Zee
Rutger van der Zee
Rutger van der Zee

Rutger van der Zee

25.05.2016 | Trainers | “People say that what we’re all seeking is a meaning for life. I don’t think that’s what we’re really seeking. I think that what we’re seeking is an experience of being alive” ― Joseph Campbell

Twee oktober 2010 liep ik op een druilerige herfst dag in Tirol over een bospad de berg op om een frisse neus te halen. Na een ochtend binnen hangen voelde ik me, na de initiële weerstand overwonnen te hebben, bijzonder energiek en goed gehumeurd. Dit moet ik vaker doen als ik weer in Londen ben, dacht ik. Misschien moet ik hardlopen maar eens gaan proberen.

Hardloopschoenen had ik niet, dus een korte intensieve speurtocht naar de beste schoenen voor mijn zwakke en blessuregevoelige benen volgde. Ik wil altijd het beste van het beste en zoek alles tot op de bodem uit. Daarom stond ik 3 dagen later in het park om aan mijn hardloopavontuur te beginnen, op blote voeten. Hardlopen doen mensen namelijke al veel langer dan dat mensen hardloopschoenen maken.

Dit blote voeten avontuur ging precies zoals verwacht, na een paar honderd meter stonden de zolen van mijn voeten in brand en lieten mijn kuiten weten hier schoon genoeg van te hebben. Gelukkig was dit geen verassing, maar de bedoeling. Door op blote voeten te lopen kon ik mijn lichaam als coach gebruiken en na een aantal dagen rust liep ik weer op blote voeten, maar nu een paar honderd meter verder. De huid onder mijn voeten liet me weten waar mijn gebreken en mijn grenzen lagen.

Meters in het park veranderen in kilometerslange avonturen door Londen en de Alpen, puur en alleen uit nieuwsgierigheid waar mijn grenzen lagen en omdat hardlopen op dat moment de enige manier was die ik kende om in een staat van pure ervaring te leven en dat met alle zintuigen te ervaren. De grond onder mijn voeten, het ritme van mijn ademhaling, de houding van mijn lichaam en de wereld die zich voor mij uitstrekte was alles wat er was op het moment dat ik het op een lopen zette.

Een jaar met vele avonturen en een marathon later begon ik nieuwsgierig te worden naar andere activiteiten die mij het gevoel geven dat ik leef in plaats van enkel in leven te zijn. Bovendien was de transformatie van fragiel huisdier naar hardloper in het wild ontzettend motiverend om te kijken wat ik nog meer kon bereiken. CrossFit, MovNat, Brazilian Jiujitsu, parkour, Capoeira, gewichtheffen, turnen, dans, bouldering en verschillende soorten meditatie hebben allemaal een rol gespeeld in de ontwikkeling van mijn ideeën en fysieke capaciteiten, maar in geen van deze disciplines vond ik alles wat voor mij beweging juist zo interessant en aantrekkelijk maakt.

Na jaren van persoonlijke en professionele experimenten en ontwikkeling ben ik tot een methode gekomen waarin ervaring nog steeds centraal staat en die als doel heeft om een zo breed mogelijke ontwikkeling te stimuleren. Door zwakke plekken en beperkingen te elimineren creëren we de vrijheid om op te gaan in de activiteit van onze keuze. Daarom staat mobiliteit aan de basis, want wat je niet kan bewegen kun je ook niet gebruiken.

Als we onze activiteiten ook nog eens selecteren op basis van onze evolutionaire achtergrond dan slaan we twee vliegen in één klap. Voortbewegen door een complexe omgeving, zoals bij parkour of boomklimmen, het leren omgaan met andere mensen, zowel combatief als coöperatief en het manipuleren van objecten, denk aan gooien, vangen en tillen hebben diepe biologische wortels en vormden de mens tot het ultieme Manusje-van-alles. Al deze disciplines combineren het leren door spelen en experimenteren met constante uitdaging en testen aan de werkelijkheid. Kortom, je voelt dat je leeft en niet enkel in leven bent.

Toen ik eind vorig jaar hoorde dat er plannen waren om de gymlokalen van een oude school een tweede leven te geven was ik direct enthousiast over de mogelijkheden. In Amsterdam zijn er weinig plekken waar de ruimte en hoogte is om op een bredere manier te bewegen dan in sportschool gebruikelijk is. Ook Nienke en Nelleke zagen deze buitenkans en gaven mij de vrijheid om parkour en mobiliteit naar eigen inzicht vorm te geven. 

Na een succesvolle start zal ik deze zomer de dagelijkse invulling van de lessen overgeven aan nieuwe coaches, zodat ik mij meer kan richten op het ontwikkelen en organiseren van workshops. Deze zullen op verschillende locaties in binnen- en buitenland plaatsvinden, waaronder regelmatig bij Het Gymlokaal.
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now